Συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία/απονεύρωση με τη χρήση μικροσκοπίου

Η ενδοδοντική θεραπεία - γνωστή επίσης ως ‘απονεύρωση’- είναι ένα είδος καθαρισμού του εσωτερικού των δοντιών. Είναι απαραίτητη όταν ο πολφός φλεγμαίνει ή έχει επιμολυνθεί. Τόσο για τη φλεγμονή όσο και για τη μόλυνση υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες: βαθιά τερηδόνα, επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές θεραπείες στο ίδιο δόντι, εμφράξεις (σφραγίσματα) ή στεφάνες (θήκες) με μικροδιαρροή στα όρια, ακόμη και ρωγμές. Επιπλέον, σε περίπτωση οδοντικού τραύματος, ο πολφός μπορεί να έχει μη αντιστρεπτή βλάβη ακόμη και με την απουσία ορατών ρωγμών ή καταγμάτων. Όταν η φλεγμονή ή η μόλυνση του πολφού παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να προκληθεί πόνος, απόστημα ή απώλεια του δοντιού


Κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας, ο ειδικός ενδοδοντολόγος αφαιρεί τον πολφό που έχει τη φλεγμονή/μόλυνση, προσεκτικά καθαρίζει και μορφοποιεί τον εσωτερικό χώρο του δοντιού τον οποίο και τελικώς σφραγίζει και μονώνει. Στη συνέχεια, είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψετε στον οδοντίατρο σας προκειμένου να τοποθετηθεί η τελική αποκατάσταση (σφράγισμα, θήκη) τόσο για τη προστασία του όσο και για τη λειτουργικότητα του.


Η μοντέρνα ενδοδοντική θεραπεία, μοιάζει αρκετά με μία έμφραξη (σφράγισμα) ρουτίνας και συνήθως μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία, δεδομένου της κατάστασης του δοντιού και των προσωπικών σας προτιμήσεων. Πρόκειται για μία άνετη εμπειρία, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της θεραπείας.


Σώζοντας και διατηρώντας το φυσικό δόντι, μέσω της ενδοδοντικής θεραπείας, έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Φυσική εμφάνιση
  • Φυσιολογική μασητική ικανότητα και αίσθηση
  • Αποτελεσματικό δάγκωμα
  • Προστασία των γειτονικών δοντιών από εκτεταμένη φθορά και φόρτιση


Η ενδοδοντική θεραπεία σας βοηθά να διατηρήσετε το φυσικό σας χαμόγελο και να συνεχίσετε να τρώτε τα φαγητά που σας αρέσουν, περιορίζοντας την ανάγκη για συνεχή οδοντιατρική παρέμβαση. Με τη κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση, τα «απονευρωμένα» δόντια μπορούν να κρατήσουν όσο και τα υπόλοιπα φυσικά δόντια.