Είναι πιθανό η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) να μην είναι αρκετή για να σώσει το δόντι σας και ο ενδοδοντολόγος να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση. Η Μικροχειρουργική Ενδοδοντία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό μικρών καταγμάτων ή ριζικών σωλήνων που δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως στις ακτινογραφίες κατά την αρχική θεραπεία. Μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση εναποθέσεων ασβεστίου στους ριζικούς σωλήνες ή για τη θεραπεία κατεστραμμένων επιφανειών της ρίζας ή του περιβάλλοντος οστού του δοντιού.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη χειρουργική επέμβαση εάν ο ενδοδοντολόγος σας προτείνει αυτή τη πρόσθετη θεραπεία. Οι προηγμένες τεχνολογίες όπως η ψηφιακή απεικόνιση και τα μικροσκόπια επιτρέπουν αυτές τις διαδικασίες να εκτελούνται γρήγορα, άνετα και με επιτυχία.
Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν για να σωθεί ένα δόντι. Η πιο γνωστή από αυτές ονομάζεται ακρορριζεκτομή ή αφαίρεση του άκρου της ρίζας. Η επέμβαση αυτή απαιτείται περιστασιακά όταν η φλεγμονή ή η μόλυνση επιμένει στη περιοχή της γνάθου όπου βρίσκεται ένα δόντι στο οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί ενδοδοντική θεραπεία.
Σε αυτή τη μικροχειρουργική διαδικασία, ο ενδοδοντολόγος ανοίγει τα ούλα γύρω από το δόντι για να αποκαλύψει την υποκείμενη περιοχή της γνάθου και να αφαιρέσει οποιονδήποτε παθολογικό ιστό. Τα τελευταία 1-3 χιλ. της ρίζας επίσης αφαιρούνται και τοποθετείται ένα ειδικό εμφρακτικό υλικό για να μονωθεί επιπλέον η ρίζα του δοντιού. Τέλος, μερικά ράμματα τοποθετούνται για την ταχύτερη επούλωση των ούλων. Κατά τους επόμενους μήνες, το κόκκαλο της γνάθου σταδιακά επουλώνεται γύρω από τη ρίζα απουσία φλεγμονής και συμπτωμάτων. Πρόκειται για μία άνετη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ τα μετεγχειρητικά συμπτώματα είναι πολύ ήπια.