Χειρουργική διερεύνηση καταγμάτων και ρωγμών

Με τη πάροδο των χρόνων και επανειλημμένων θεραπειών, τα δόντια γίνονται μηχανικά πιο αδύναμα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές και κατάγματα σε επίπεδο ρίζας (κάτω από το επίπεδο των ούλων). 

Τα επιμήκη κατάγματα ρίζας θεωρούνται μία σοβαρή επιπλοκή, με μια συχνά συγκεχυμένη διάγνωση, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα σε εξαγωγή του δοντιού. Η διαφορική διάγνωση μεταξύ του επιμήκους κατάγματος, της αποτυχημένης ενδοδοντικής θεραπείας και της περιοδοντικής νόσου απαιτεί συμπληρωματικές εξετάσεις εκτός από τα κλινικά δεδομένα και το ιστορικό του προσβεβλημένου δοντιού. Μεταξύ αυτών, η πιο συχνή είναι η ακτινογραφική εξέταση. Παρόλα αυτά, τα επιμήκη ρίζας σπάνια παρατηρούνται σε αυτή την εξέταση επειδή η κεντρική ακτίνα δεν πέφτει στο επίπεδο του κατάγματος. Ένα επίμηκες κάταγμα ρίζας παρατηρείται ακτινογραφικά μόνο εάν τα θραύσματα της ρίζας είναι διαχωρισμένα. Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά της ακτινογραφικής εικόνας μπορεί να υποδηλώνουν επίμηκες κάταγμα ρίζας, όπως μη δικαιολογημένη απώλεια οστού στη περιοχή του διχασμού ή σε κάποια άλλη πλάγια επιφάνεια της ρίζας.

Η τελική διάγνωση ενός επιμήκους κατάγματος ρίζας μπορεί να γίνει μόνο όταν το προσβεβλημένο δόντι διερευνηθεί χειρουργικά για να γίνει ορατή η γραμμή του κατάγματος.